کابل اعلام حریق : در این مقاله توضیحات مختصری در خصوص اینکه کابل اعلام حریق چیست و چه کاربردهایی دارد همچنین انواع کابل کابل اعلام حریق سیلیکونی و روش های تست و آزمایش های مختلف بر روی کابل پرداخته ایم ، پس تا آخر این مقاله، از سایت کابل یاقوت با ما همراه باشید.
کابل ضد حریق اعلام حریق
امروزه با توجه به رشد جمعیت و در پی آن محدودیت در فضای ساخت و ساز در نتیجه ایجاد سازه های بلند مرتبه، یکی از مهمترین موارد، رعایت اصول ایمنی در طراحی و ساخت سازه ها و ساختمان ها می باشد.
یکی از مواردی که می تواند در حفظ ایمنی جان و مال افراد موثر واقع شود انتخاب کابل مقاوم در برابر آتش ( کابل اعلام و اطفا حریق ) مناسب است که به عنوان راه نجاتی برای سیستم های اعلام و اطفاء حریق و ایمن سازی ساختمان ها طراحی می شوند که می توانند در کاهش ضررهای مالی و جانی ناشی از آتش سوزی موثر باشند.
کابل اعلام حریق مقاوم در برابر حرارت و آتش
کابل اعلام حریق مقاوم در برابر حرارت و آتش در تنوع بسیار بالایی به بازار عرضه می شوند. از کابل های اعلام حریق که امروزه مجوز های لازم را دریافت کرده و محبوبیت خوبی در بین مصرف کنندگان دارد کابل سیلیکونی می باشد.
سیلیکون ها جزو ترکیبات مصنوعی هستند که به اشکال مختلف در صنعت کاربرد دارند. به دلیل خواص عایقی سیلیکون می توان کاربرد های مختلفی را از این ماده مشاهده کرد. در کابل اعلام حریق می توان از این متریال استفاده کرده و کابل های سیلیکونی با تحمل دمای منفی 60 تا 250 درجه سانتی گراد را تولید کرد.
مقاله مرتبط : کابل ضد حریق
ویژگی های کابل اعلام حریق
- -یکی از ویژگی های کابل های مقاوم در برابر آتش که می تواند در حفظ جان و مال افراد موثر باشد، کم دود بودن کابل ها حین حریق می باشد؛ که این ویژگی کم دود بودن مطابق استاندارد IEC 61034-2 آزمون می گردد. در این کابل ها که به Low smoke نیز شهرت دارند میزان چگالی دود ناشی از سوختن کابل اندازه گیری می شود.
- ویژگی دیگری که کابل های مقاوم در برابر حریق باید داشته باشند تا بتوانند نسبت به سایر کابل ها شرایط بهتری در زمان آتش سوزی داشته باشند، خاصیت Halogen free یا همان عاری از گازهای سمی هالوژن است که مطابق استاندارد IEC 60754-1/2 مورد آزمون قرار میگیرد که میزان اسیدی بودن و PH، همچنین مقدار فلوئور موجود در کابل اندازه گیری شود.
- در مورد ویژگی بعدی این کابل ها می توان به Flame retardant بودن یعنی همان عدم انتشار شعله در کابل مطابق استاندارد IEC 60332-1-2 اشاره نمود. لازم به ذکر است تمامی محصولات تولیدی شرکت کابل یاقوت باتوجه به تخصصی بودن در زمینه سیم و کابل های مقاوم در برابر حرارت و آتش سیلیکونی، با تحمل دمای کاری 60- تا 200+ درجه سلسیوس و نیز کابل مقاوم در برابر آتش با روکش LTS3 دارای ویژگی های فوق الذکر از نظر Low smoke، Halogen free، Flame retardant می باشد که به این سری از ویژگی ها می توان انعطاف پذیری این محصولات را نیز افزود.
استاندارد ساخت کابل های مقاوم در برابر آتش که جزء منابع سازمان آتش نشانی نیز قرار دارد، استاندارد BS 7629-1 می باشد که این استاندارد به صورت تدوین شده با شماره استاندارد ملی INSO 22978-1 در سامانه ملی استاندارد قرار دارد.
در استاندارد BS 7629-1 الزامات و روش های آزمون بریا ساخت و کارکرد کابل هایی بیان شده است که :
- دارای ولتاژ نامی 300 تا 500 ولت باشد.
- همچنین دارای مقاوکت در برابر حریق (یکپارچگی مدار)، مقاوم در برابر شوک و در برابر آب هستند
- در هنگام آتش سوزی مقادیر محدودی از دود و یا گازهای خورنده از خود متساعد می کنند.
- اغلب در مواردی چون زوشنایی اضطراری، تشخیص آتش و مدارهای سیستم هشدار حریق کاربرد دارند.
- تمامی موارد فوق براساس استانداردهای روش آزمون مطرح شده در استاندارد BS 7629-1 بررسی و اندازه گیری میشوند.
- در این استاندارد هادی ها باید دارای کلاس 1 یا 2 باشند. سیم تخلیه یا همان CPC باید مطابق متن و جدول ارائه شده در استاندارد BS 7629-1 باشد
- همچنین عایق سیم ها باید الزامات EI2 و یا EI5 را مطابق استاندارد های ذکر شده در BS 7629-1 برآورده سازند.
- روکش نهایی نیز باید یک لایه اکسترود شده با نوع LTS3 منطبق باشد.
در خصوص استاندارد روش آزمون مقاومت در برابر حریق این کابل ها باید به استاندارد BS 50200 مراجعه شود که در این روش آزمون بنابر کلاس حرارتی، کابل اعلا و اطفا حریق طراحی شده باید توانایی تحمل شعله تحت شرایط استاندارد با دمای 830+40⁰c را داشته باشد
یکی از این روش های آزمون کابل مقاوم در برابرآتش، استاندارد روش آزمون IEC 60331-21 می باشد که در این استاندارد کابل باید تحت شعله با دمای 750 درجه سلسیوس در مدت زمان 90 دقیقه یکپارچگی مدار را حفظ نموده و انتفال دیتا صورت گیرد.
استاندارد روش آزمون بعدی که در استاندارد ساخت کابل BS 7629-1 نیز به آن اشاره شد، استاندارد BS 50200 می باشد که کابل مورد آزمون، طبق این استاندارد باید پس از نصب به صورت “U” شکل برروی دیواره آزمون بتواند تحت شعله با دمای 830+40⁰c در یکی از سه کلاس حرارتی تعیین شده که زمان آزمون را معین می کنند و به سه دسته 30، 60 و یا 120 دقیقه تقسیم میشوند، همراه با شوک مکانیکی تست گردد که در این مدت شمان و شرایط استاندارد یکپارچگی مدار و انتقال دیتا به درستی انجام شود.
کابلهای مقاوم در برابر آتش تولیدی شرکت کابل یاقوت در سایزهای 1.5×2 و 1.5×3 در دو رنج طبقه بندی و تولید می گردد. دسته اول کابلهای مقاوم در برابر آتش آزمون شده مطابق با استاندارد روش آزمون IEC 60331-21 هستند که هادی این کابلها از جنس مس قلع اندود و هادی کلاس 5 یعنی افشان می باشند و برای مکان هایی مناسبند که حرارت در این محیط حدود 750 درجه باشد ومصرف کننده نیاز به منعطف بودن کابل دارد.
کابل های مقاوم در برابرآتش نوع دیگر تولیدی شرکت کابل یاقوت مطابق با استاندارد روش آزمون BS 6387 مورد آزمون قرار میگیرند که این کابل ها مطابق با استاندارد ذکر شده در دمای 950 درجه 180 دقیقه مقاومت کرده و مانع از قطع شدن جریان می گردند.
اما حال که دنیا به سوی تولید کابلهایی گام برداشته که با استفاده از مس قلع اندود یا غیر قلع اندود و بصورت مفتولی یا نیمه افشان برای دماهای بسیار بالا تولید می گردند که عایق این کابل ها سیلیکونی و روکش آنها LTS3 بوده، شرکت کابل یاقوت نیز از صحنه رقابت جهانی باز نمانده و با اخذ این استاندارد ساخت که BS 7629-1 میباشد.
کابل های جدید خود را تولید و عرضه نموده که در این زمینه توانسته مجوز مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و نیز سازمان آتش نشانی تهران را کسب نماید. که استاندارد روش آزمون این کابل BS 50200 بوده و مطابق این روش آزمون کابل فوق میتواند در حداکثر کلاس حرارتی که 120 دقیقه میباشد دمای 40+830 درجه را تحمل نماید و انتقال دیتا به درستی صورت پذیرد.
روش آزمون های کابل اعلام حریق سیلیکونی
روش آزمون بعدی استاندارد BS 6387 می باشد که این استاندارد از سه مرحله در عناوین CAT C، CAT W و CAT Z تشکیل شده است که شرایط هر کدام از مراحل در زیر معرفی میشود:
CAT C:
ایستادگی دربرابر آتش و حفظ یکپارچگی مداربه مدت 180 دقیقه تحت دمای 950 درجه سانتیگراد.
CAT W:
ایستادگی دربرابر آتش و آب و حفظ یکپارچگی مداربه مدت( 15دقیقه آتش + 15دقیقه همزمان آتش و اسپری آب) تحت دمای 650 درجه سانتیگراد.
CAT Z:
ایستادگی دربرابر آتش و شوک مکانیکی و حفظ یکپارچگی مداربه مدت 15 دقیقه در دمای 950 درجه سانتیگراد، تحت شوک مکانیکی.
عوامل موثر قیمت کابل اعلام حریق
- درصد خلوص مواد بکار برده شده
- مقدار مس موجود در آلیاژ کابل
- قطر عایق در کابل های مختلف
- فناوری و تکنولوژی بکار رفته برای تولید
- تجهیزات مورد استفاده در تولید کابل
- کشور تولید کابل های اعلام حریق
- برند سازنده کابل اعلام حریق
- مواد بکار رفته در عایق و روکش
چه نوع کابلی برای اعلام و اطفاء حریق مناسب است؟
وقتی صحبت از سیستمهای اعلام حریق میشود، تمرکز بر قابلیت ایمنی کار عاقلانهای است. ویژگیهای اصلی کابلهای قابلاعتماد که میتوانند در سیستم اعلام حریق استفاده شوند چیست؟ کابلهای نصبشده روی دیوارها راه بسیار خوبی برای گسترش آتش هستند.
چه گزینههایی برای کابلکشی اعلام حریق وجود دارد؟
دو نوع کابل اعلام حریق وجود دارد که عبارتاند از: کابلهای با قدرت محدود و کابلهایی با توان نامحدود. بااینحال، کابلهای غیر محدود به قدرت منسوخ شدهاند، زیرا کابلهایی با توان محدود مزیت بیشتری دارند. کابلهایی با توان محدود در محدوده 24 ولت DC کار میکنند.
صرفنظر از هر نوع کابل اعلام حریق که استفاده میکنید یا قیمت ، احتمال زیادی وجود دارد که کابلی با قدرت محدود پیدا کنید که مناسب نیازهای کابلکشی سیستم هشدار شما باشد. چهار نوع کابل اعلام حریق با قدرت محدود وجود دارد که میتوانید از بین آنها انتخاب کنید، اما کابلهای اعلام حریق محافظ FPLR و FPLP ایدهالترین گزینهها هستند. هر دو کابل دارای محافظ فویل آلومینیومی پلیاستر و سیم تخلیه هستند که بهعنوان محافظ در برابر تداخل خارجی عمل میکنند.
چه زمانی از کابل اعلام حریق محافظت شده استفاده کنیم؟
بهطورکلی، کابلهای اعلام حریق محافظ فقط در هنگام مبارزه با تداخل الکترومغناطیسی پر سروصدا (EMI) یا هنگام نصب کابلهای بسیار طولانی ضروری هستند.
کابل اعلام حریق باید چه رنگی باشد ؟
در حالت ایدئال، کابلهای اعلام حریق باید قرمزرنگ باشد تا بتوان مدارهای اعلام حریق را آسانتر شناسایی کرد. بااینحال، لزوماً نباید قرمز باشند. همیشه میتوانید انتخاب کنید که از شکل دیگری از کدگذاری رنگ استفاده کنید. شما میتوانید یک کابل اعلام حریق را با رنگهای متفاوت تهیه کنید. آیا بین کابل سفید و کابل قرمز تفاوتی وجود دارد؟ پاسخ منفی است.
تفاوت سیم اعلام حریق و سیم معمولی افشان چیست؟
وقتی PVC ساده در معرض آتش قرار میگیرد چه اتفاقی میافتد؟ بدیهی است که آتش میگیرد و میسوزد. حالا تصور کنید وقتی کابلهای معمولی عایق PVC در تماس با آتش قرار میگیرند چه اتفاقی میافتد. البته که کابل آتش گرفته و در یکپارچگی سیستم اعلام حریق اختلال ایجاد میکند. کابل اعلام حریق با کابل معمولی متفاوت است به این معنا که دارای LDCHK مقاومت در برابر حریق بسیار بالاتری است. در حالت ایدئال، میتواند هنگام آتشسوزی حداقل برای مدت زمان معقولی به عملکرد مناسب خود ادامه دهد.
سایت جدید کابل یاقوت Yaghoutcable.com